Koch Mónika Rita
pszichológus, mediátor

Egyéni konzultáció

Az alábbi információk nem helyettesítik a személyes konzultációt.

Természetesen vannak problémák, melyek nem a családban vagy párkapcsolatban gyökereznek, vagy ha igen, valamilyen okból nincs mód a családi konzultációra, esetleg nem is lenne szerencsés bevonni a családtagokat.

Ezekben az esetekben az egyéni tanácsadási forma a kézenfekvő választás, ami segíthet az önismeret elmélyítésében és az életvezetési problémák kezelése mellett az iskolai vagy munkahelyi problémák átgondolásában, megoldásában is.

1 alkalmas konzultáció:
azok számára, akik bizonytalanok abban, hogy mennyire komoly a fennálló probléma, nem tudják, hogy túlaggódnak-e egy helyzetet, aktuálisan nem akarnak/tudnak rendszeres konzultációban részt venni.
Időkerete 1-1,5 óra igény szerint, ami arra elegendő, hogy tisztázni lehessen a helyzetet és a megoldási irányokat, felmérni, hogy a probléma diagnosztizálásához/megoldásához szükséges-e esetleg pszichiátert, más szakorvost megkeresni vagy elég a szokásos közvetlen erőforrásokkal (önerő, család, barátok stb.) javítani a helyzeten, utóbbi esetben összeszedni, megbeszélni a reális lehetőségeket.

Sok félreértést okoz, hogy sokakban összekeverednek a szavak köznapi és orvosi értelmezései (főleg a "pánikolás" és a depresszió igen tágan értelmezett). A teljes félreértéseket nyilván könnyű tisztázni, de ha tünetek jelentkeznek, csak szakorvos dönthet a diagnózis és kezelés kérdésében.

Diagnosztizált pszichiátriai betegségek kezelését nem vállalom (nem végzek egészségügyi ellátást), ilyen esetben azt javaslom, hogy a kezelőorvost érdemes először megkérdezni, hogy van-e rendszeres munkakapcsolatban pszichológussal, mert ezzel a kezeléseket is jobban össze tudják hangolni. 

Pszichológiai teszteket nem alkalmazok, nem készítek szakvéleményeket sem.

Rendszeres konzultáció: az első alkalommal tisztázzuk a megoldandó helyzetet, az igényeket, célokat, nekem el kell döntenem, hogy belefér-e a kompetenciámba, Önnek pedig, hogy szeretné-e folytatni velem a munkát (ez utóbbit nem is muszáj ott rögtön eldönteni),

ha folytatjuk, akkor heti 1 alkalmas gyakoriságot javaslok kezdésként, aztán a haladás függvényében ezt ritkíthatjuk. Mivel nem betegségállapotokat kezelünk, és egészségeseknél nagyon nagy a szórás abban is, hogy mit tekintenek elég jó eredménynek, nem óraszámra szerződök. Ön bármikor jelezheti, hogy befejezné a konzultációkat, és akkor átbeszélve a közös munkát, lezárjuk a folyamatot. Többen kérdezik ilyenkor, hogy azért jelentkezhetnek-e, ha mégis szükségesnek érzik, erre természetesen van lehetőség, sőt megtisztelnek vele.

Egyéni konzultáció díja:  Díjazás

Időpontegyeztetés: 06-20/3419-262 vagy mediator.kochm@gmail.com