Koch Mónika Rita
pszichológus, mediátor

Mit jelent a mediáció?


Leegyszerűsítve a mediáció célja egy vitás ügyben a szembenálló felek érdekeinek összerendezése egy nyertes-nyertes végeredmény felé, ahol a felek tárgyalnak egymással, a pártatlan mediátor pedig ügyel a kommunikációs szabályok betartására és segíti a megegyezés létrejöttét. A mediációnak nem témája és célja a résztvevők személyiségének vagy kapcsolatának mélyreható elemzése, csak az érdekkonfliktussal foglalkozik. A sikeres mediáció írásban lefektetett, jogi eljárásban is használható megállapodás aláírásával végződik.

Mi a mediáció előnye a pereskedéssel szemben? A mediáció során

az érintettek kezében van a tárgyalás és a döntés - per esetén az ügyvédeken illetve a bíró döntésén múlik ki nyer és ki veszít,
tervezhetőek és jóval alacsonyabbak a költségek a pereskedés költségeinél
időtakarékos, jórészt a felek hozzáállásán múlik a gyorsasága - a perek viszont évekig elhúzódhatnak,
nem válnak ellenségé a felek, megmaradhat egy korrekt (pl. szülői) viszony - egy évekig tartó „gyermek-elhelyezési” per alatt minden fél tönkremegy érzelmileg, főleg a gyerekek.

Hogyan zajlik a mediáció?


Az erős érzelmeket, indulatokat mozgósító esetekben sokat segít a megelőző egyéni előkészítő beszélgetés, amelyen minden fél külön vesz részt. Ekkor részletezheti a saját álláspontját, sérelmeit, igényeit, a mediátor pedig segíti, hogy áthangolódjon a megegyezéshez szükséges hozzáállásra.

Amikor minden érintett fél kifejezi igényét a többiekkel való tárgyalásra és elfogadja a szabályokat, a mediátor aláíratja az erről szóló keretszerződést.
Ezután kezdődik maga a mediációs tárgyalás, ahol minden fél előadja az álláspontját, majd kijelölik a megbeszélendő témákat, és egyenként megtárgyalják azokat. A - minden résztvevő által elfogadható- megállapodást írásba kell foglalni, majd azt minden fél és a mediátor is aláírja.

A viták rendezésére egyszerűbb esetekben és kedvező hozzáállás esetén elegendő lehet fejenként 1 előkészítő beszélgetés (nem kötelező elem) és 1-2 tárgyalási alkalom (általában 2-3 óra egy alkalom). A tárgyalási szakasz külön-külön is lefolytatható.

Hogyan válasszon mediátort?


A mediátor a felsőfokú végzettségének és mediátori képzettségének megfelelő szakterülethez kapcsolódó problémák megoldásában a mediáció módszertanát használó szakember. Vagyis a mediátor felsőfokú szakképzettsége és munkatapasztalata határozza meg, milyen szakterületeken érdemes felkérni mediációra.

Pszichológiai végzettséggel bíró mediátor megkeresésével nem kell más szakembert keresnie, ha az első interjún az derül ki, hogy mégsem a mediáció, hanem a pszichológiai tanácsadás lenne az optimális megoldás.

Válási mediáció

Díjazás