Koch Mónika Rita
pszichológus, mediátor

Pszichológiai tanácsadás

 
Pszichológiai tanácsadásra a mindennapokban akkor van szükség, ha huzamosabb ideig önértékelési, érzelmi, kapcsolati, életvezetési vagy teljesítmény problémákkal küzdünk, amelyeket önmagunk erejéből nem tudunk megoldani, és emiatt életminőségünk jelentősen romlik, vagy ha - például veszteség kapcsán- érzelmi krízishelyzetbe kerülünk.

Ezek a helyzetek/állapotok bárkinek az életében felmerülhetnek. Úgy is nézhetjük, hogy ezeken a kihívásokon keresztül szerezhetünk életbölcsességet. Viszont minél tovább halogatjuk a valósággal való szembenézést, annál több szenvedés, probléma és csalódás rakódik egymásra és annál több időt, energiát igényel a kilábalás.

A segítségkérés, a lelki támogatás megkeresésének képessége az egészségesség jele. Ha a család és a barátok tudnak segíteni, az nagyon jó, ha viszont érzi, hogy egy kívülálló szakember véleménye nyugtatná meg, akkor ne tartsák vissza az előítéletek.

A pszichológus a szaktudását arra használja, hogy kliense vissza- vagy megszerezze azokat a lelki képességeket és egyensúlyt, amelyekkel újra irányítani tudja a saját életét. Ez legtöbbször azzal is jár, hogy a múltból hozott, visszahúzó szokásokkal és érzelmi örökséggel is foglalkozni kell a továbblépés előtt. 

A konzultáció inkább együttgondolkodást (tanácskozást) jelent, nem egyirányú tanácsadást. I
dőigénye több tényezőtől is függ, a legfontosabbak ezek közül a probléma jellege, illetve a kliens célja és motiváltsága.

A szolgáltatás nem egészségügyi szolgáltatás. A számlán szereplő tevékenységi kör: 869007 "Mentál-egészségügyi ellátás (nem egészségügyi szolgáltatásként)". 
A weboldalon szerelő információk nem helyettesítik a személyes konzultációt, a megfelelő módszer, együttműködési mód megválasztása szakmailag csak ez után lehetséges.